21 Ara 2006

İnternet çağının yeni alışkanlıkları

İngiliz bilim dergisi NewScientist internet çağının ‘online’ alışkanlıklarını değerlendirdi. Yakında psikologlar internet davranışlarını da tedavi etmek zorunda kalabilir.
ewScientist’in haberine göre hızlı internetin günlük yaşama tam entegrasyonuyla birlikte artık yeni alışkanlıklar türedi. İnternetin en büyük avantajı kimlik gizliliği. Sosyal yaşamda kişilerin yapmaya cesaret edemediği birçok işi internetin kimliksiz ortamında yapmak daha kolay. Örneğin, eski sevgiliye gizli mesajlar gibi.
İnternet şöhretim: Kullanıcı kendi isim ve kimliğini internette arayarak, ne kadar ünlü olduğuna bakıyor.

Blog-İfşa: Önemli sırları veya kişisel bilgileri, kimliğini belli etmeden internette açıklamak. Birçok şirket sırrı ve dedikodular bu yolla yüzbinlerce kullanıcıya yayılıyor.

Crackberry: Kanadalı RIM şirketinin avuçiçi bilgisayar ürünü Blackberry kullanım alışkanlığının had safhası. Kullanıcı Blackberry cihazından e-postalarını kontrol etmekten kendini alamıyor, anneannesinin cenazesinde dahi.

Google-Takip: Eski arkadaşları veya sevgilileri internette arayarak şimdi ne yaptıklarını kontrol etmek.

Siberkondriyak: Hastalık hastalarına gün doğdu, internette o kadar bilgi kirliliği var ki, sıradan bir baş ağrısının dahi kanser olduğunu anlatan onlarca makale okuyup gecenizi zehir edebilirsiniz.

Foto-Canavarı: Hiç tanımadığınız bir kişinin internette yayınladığı fotoğraf albümünü karıştırmak.

Wikipedikolizm: İnternet ansiklopedisi Wikipedia’da uzun uzadıya araştırmalar yapmak, bir maddeden diğerine zıplayarak tüm gece bilgi yükleyip belki de ertesi güne yarısını unutmak.

Cheesepodding: Başkalarına dinlediğinizi itiraf edemediğiniz aşırı romantik şarkıları internetten indirip saatlerce dinlemek.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 08:49 ET 20 Aralık 2006 Çarşamba

Hiç yorum yok: